Suriye

Suriye - İnsan Eğitimi Kültür ve Yardımlaşma Vakfı

İnsan Vakfı, gerek Suriye içinde gerekse Türkiye’de darda kalmış Suriyeli mazlumlara yardım dağıtımını sürdürüyor.

İnsan Vakfı, kış mevsimiyle birlikte iyice zorlaşan yaşam şartlarında hayata tutunmaya çalışan savaş mağdurları için “Kardeşlik bedel ister” sloganıyla yola çıktı.
Vakıf ilk olarak 2015 yılı Aralık ayı içinde Suriye içindeki savaş mağdurlarına gıda malzemeleri dağıtmaya başladı.

ÇADIRKENT (Azez)

Azez, Armuta’da 110 ailenin barındığı İnsan Vakfı Çadırkenti’nde yaklaşık 1.000 kadın ve çocuk kalmaktadır. Bu ailelerin gıda, giyim, eşya, ısınma, eğitim ihtiyaçları İnsan Vakfı tarafından karşılanmıştır.

Ayrıca çadırkentte okul, mescit, yeni prefabrik banyo ve wc kabinleri gibi ortak yaşam alanları bulunmaktadır.

OKULLAR

Başlama Tarihi: Nisan 2017
Bölge: Fırat Kalkanı – Suriye

Suriye’de 2016 yılının sonunda BM’nin Suriye özelinde yapmış olduğu araştırma neticesinde 3.400 okul tamamen yıkılmış durumdayken 2.400 okulda zarar görüp kısmi yıkımlar neticesinde kullanılamaz hale gelmiştir.

Ülkede sağlam olarak geriye kalan eğitim binaları da iç mülteciler için sığınak olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Bu gelişmelerden ötürü ülke içerisinde hizmet veren eğitim binası yok denecek kadar azalmış durumdadır. Hâlihazırda Suriye’de 6 – 15 yaş arası 3,2 ile 3,5 milyon arası çocuk eğitim almaktan mahrum kalmış durumdadır.

İnsan Vakfı olarak Nisan 2017 itibariyle başlamış olduğumuz tadilat çalışmaları neticesinde yenilediğimiz okullarda 3.000 çocuk eğitim görmektedir.

Tadilatını Gerçekleştirdiğimiz Okullar:

• Talha Bin Zübeyr İlkokulu - (1000 öğrenci) - Rai
  • Rıfiyye İlkokulu - Rai
  • Vakıf İlkokulu
  • Toybuk İlkokulu
  • Biza’a İlkokulu
  • Ömer Halis Demir İmam Hatip Lisesi - El Bab

Tadilatını Gerçekleştirdiğimiz Eğitim Merkezleri

• Çobanbey (Al-Rai) Milli Eğitim Merkezi

SAĞLIK YARDIMI (Lübnan)

İnsan Vakfı, Lübnan’ın 70.000 Suriyeli mülteciyi barındıran Arsel bölgesinde sadece kadın ve çocuklara hizmet veren sağlık merkezine yardım ulaştırdı.

İslamic Medical Association’a bağlı bu sağlık merkezi; bölgedeki doğum, çocuk muayene ve laboratuvar imkanlarına sahip olan tek merkez olma özelliğine sahip. Maddi imkansızlıklar nedeniyle çalışamaz hale gelen merkez vakfın desteğiyle tekrar faaliyete başladı.

DİL VE MESLEK EĞİTİM (İstanbul)

İnsan Vakfı, Sakarya Üniversitesi ve Türk Telekom ortak projesi olarak; 2018-2019 yıllarını kapsayacak şekilde, Suriyeli muhacir çocuk ve gençler için, Eğitim kursları başlatıyor.

Dil eğitimi ve mesleki eğitimler başlığı altında iki kategoride düzenlenen eğitimlerde Türkçe, kameramanlık, sunuculuk ve spikerlik, gazetecilik ve yazılım eğitimleri olacak. Eyüp Sultanda ki Merkez binamız ve Başakşehirde vakfımıza ait bina dersliklerinde yıllık 400 öğrenci eğitim almış olacak.

KADINLARA ÖZEL TUT ELİNDEN MAZLUMUN PROJESİ (Reyhanlı)

İnsan ve Medeniyet Hareketi (İMH) bünyesinde Türkiye genelinde faaliyet gösteren kurumların hanım komisyonları Kilis ve Hatay’a yerleşen Suriyeli hemcinslerine yardım ulaştırdı.

Projede 120 anneye 1 yıllık ihtiyaçlarını karşılayacak hijyenik ped, tırnak makası, el kremi, ıslak mendil, ağda, ayna, tarak, ferace, şal, iç çamaşırı ve tayt ulaştırıldı. Çocuklar için de aylarca yetecek mama ve bez dağıtımı gerçekleştirildi.

İMH’li hanımlar ayrıca Hatay Reyhanlı’da bulunan Hamza Hürol Yaşam Merkezi’ndeki Suriye hanımlara ve çocuklarına da yardım ulaştırdı.

JENERATÖR YARDIMI ( Rai)

İnsan Vakfı, nüfusu 15 bine yakın olan Al-Rai bölgesine 20 köye temiz içme suyu dağıtımı yapacak bir jeneratör ulaştırdı.

ÇİZME DAĞITIMI PROJESİ (Rai)

İnsan Vakfı, Fırat Kalkanı bölgesinde bulunan okullarda eğitim gören 6-15 yaş arası 5.000 çocuğa çizme dağıtımı gerçekleştirdi.

SU KUYUSU (Azez)

İnsan Vakfı, Azez'deki mülteci kamplarının çevresinde 5.000 kişiye hizmet verecek su kuyusunun açılışını gerçekleştirdi.

ENGELLİLERE YARDIM (Azez)

İnsan Vakfı, Azez'deki kamplarda yaşayan 150 engelli mülteciye ve ailelerine nakit yardım dağıtımı gerçekleştirdi.

ÇOCUKLARA ÖZEL BİR MEKTUP BİR OYUNCAK (Azez)

İMH Günışığı Derneği, yüzlerce ilköğretim çocuğunu oyuncaklarını ve kumbaralarını İnsan Vakfı Suriye Azez Çadırkenti’nde kalan Suriyeli kardeşleriyle paylaşmak üzere bir araya getirdi. Oyuncakların yanına birer de mektup ekleyen çocuklarının emanetlerini Suriyeli kardeşlerine İnsan Vakfı ulaştırdı.

7 GÜN 7 TIR7 GÜN 7 TIR PROJESİ (2015)

Proje ile İMH, Genç Hareket ve İnsan Vakfı düzenledikleri kermesten elde ettikleri gelirle temin ettikleri 20 tır yardım malzemesini Suriye içinde dağıttı.

BURSLAR

İnsan Vakfı, 2014 yılından itibaren İstanbul’da ikamet eden Suriyeli öğrencilere yıl boyu düzenli burs desteği vermektedir. Vakıf son 3 eğitim yılında toplam 250 öğrenciye burs verdi.

İlişkili Videolar

• Bir Mektup Bir Oyuncak

Bir Mektup Bir Oyuncak.

Küçük yüreklerden bir mektup bir oyuncak.

Günışığı Derneği tarafından gönderildi 6 Nisan 2016 Çarşamba

• İnsan Vakfı Suriye'deki Okul Tadilatlarını Tüm Hızıyla Sürdürüyor