Moro

Özerkliğini kazanan Filipinler-Morolu kardeşlerimiz için eğitim külliyesi inşa ediyoruz.

FİLİPİNLER'DE İSLAMİYET

13. yüzyılda Arap tacirlerin gemilerle yaptığı ticari seferler vesilesiyle İslamla tanışan Filipinler’de İslamiyet 15. yüzyıla gelindiğinde özellikle Mindanao Adası’nda iyice yaygınlaşmış buluyordu. Filipinler’in yüzyıllarca İspanya, Portekiz, İngiltere, ABD gibi birçok sömürgeci ülke tarafından işgal edilmesi sürecinde en büyük sıkıntıları Müslümanlar yaşadı. Sultan II. Abdülhamit Han zamanında Osmanlı’nın bölgeye ilgisi artmış ve Sultan Hamit, Moro’ya temsilciler göndermiştir

14. Yüzyıl başlarında ABD tarafından Filipinler’in yönetimi adanın Hıristiyan halkına bırakılmış ve Moro Müslümanları'na baskılar şiddetlenerek sistematik bir hal almıştır. Filipinler devletinin kanlı ve soykırıma varan baskı politikaları sonucunda ise, 1970’li yıllardan itibaren bölge halkı, Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) ile teşkilatlanıp silahlı bağımsızlık mücadelesine girdiler. Bu çatışmalar sonucunda 40 yılı aşkın bir sürede 120 bin kişi hayatını kaybetti, 2 milyondan fazla insan ise göç etmek zorunda kaldı.

2000’li yıllara gelindiğinde silahlı mücadelelere ara verilmiş ve barış görüşmelerine başlandı. Türkiye’nin de gözlemcisi olduğu 2012’de varılan “çerçeve anlaşması” 2014’te “barış sürecine” evrildi ve 2016 yılında ise bölge, özerklik hakkına kavuştu. Böylece 50 yıla yakın süredir devam eden mücadele, iç işlerinde bağımsız, dışişlerinde Filipinler’e bağlı Bangsomoro Özerk Bölgesi’nin kazanımı ile nihayete ermiştir. 2019 yılının başlarında yapılan özerklik oylaması büyük oranda “evet”le sonuçlanmış böylece Moro Müslümanları Filipinler içinde özerk bir yapıya kavuşmuştur.

MORO SULTAN II. ABDÜLHAMİT HAN KÜLLİYESİ

İnsan Vakfı, Deniz Feneri, SASA (Sasa Hukuk) Vakfı ve Dost Eli Derneği ortak irade gösterip Moro Müslümanları (Moro Islamic Liberation Front, MILF) ile eğitim projesi başlattı. Proje destek olacak tüm kurum ve STK’lara açıktır.

Kurumlarımız Moro’da muhatap olarak Bangsamoro Kalkınma Ajansı’nı (BDA) belirledi. Kurumlarımızın ve BDA’nın girişimleri ile projenin inşa edileceği arazi 2017 yılı sonuna doğru satın alındı.

Bir ilkokul, bir ortaokul, bir lise, idari binalar, 2 yurt, 2 yetimhane, yemekhane ve sağlık ocağından müteşekkil kampüs tam bir eğitim külliyesi olacaktır. Mindanao Adası'nda Cotobato şehrinde 19.500 m² olarak planlanan külliye 51.000 m² arazi üzerine inşa edilecektir.

Bina Adı

TL Hesabı IBAN TR63 0020 5000 0936 4683 9000 03
USD Hesabı IBAN TR79 0020 5000 0936 4683 9001 03

Kredi Kartınızla Online Bağış İçin Sayfanın Altındaki Linki Kullanabilirsiniz