Gönüllü Kimdir
Hiçbir menfaat ve karşılık gözetmeksizin, sadece Allah’ın rızası beklenerek, yardım edilmesi gereken bir durumda tüm maddi ve manevi birikimin seferber edilmesine gönüllülük denilmektedir. Bir insan kimi zaman parasal ve fiziksel maddi gücünü, kimi zaman bilgi, beceri ve kabiliyetlerini kullanarak gönüllü olabilir. Gönüllü olan insanlar elbette bireysel faaliyetlerde de bulunabilir. Ancak bir sivil toplum kuruluşu yada gönüllülerin oluşturduğu bir toplumsal proje içinde yer alan gönüllüler, birikimlerin doğru tasnifi ve kullanılması sayesinde daha faydalı olabilmektedirler. Günümüz dünyasında yaşanan doğal afetler, depremler, savaşlar, açlık, kuraklık gibi felaketler, kendine ve insana saygısı olan, öz benliğinde insan olma şerefinin ne anlama geldiğini bilen vicdan sahibi insanları fazlasıyla huzursuz etmektedir. İslam Dini’nin insanları nasıl kardeş ilan ettiğini ensar-muhacir örneğinde görmekteyiz. Din (hatta dil ve ırk) birliğine sahip insanların, Müslüman din kardeşinin çığlığını duymazdan gelmesi, televizyonlarda ve mecmualarda yer alan muhtaç insanları görmezden gelmesi mümkün değildir.
Gönüllü Olarak Ne Yapabilirim?
Çevrenizdeki ihtiyaç sahiplerini İnsan Vakfı'na bildirebilirsiniz. Bölgenizde yardım kampanyası düzenleyebilirsiniz.
İnsan Vakfı tarafından bölgenizde tespit edilen ihtiyaç sahibine yardım ulaştırabilirsiniz. Sosyal medyada İnsan Vakfı reklamı yapabilirsiniz.
Çevrenizdeki yardım etmek isteyen hayır sahibi gönüllüleri derneğimize bildirebilirsiniz. Bölgenizde fırınları harekete geçirerek yoksulların ekmek ihtiyacını karşılayabilirsiniz.
Bölgenizde kermes gibi çalışmalarla derneğimize katkıda bulunabilirsiniz. İnsan Vakfı kumbaralarını temin edebilir, hayır sahiplerine ulaştırabilirsiniz. İhtiyaç sahibi ailelerin sosyal incelemesini yapabilirsiniz.
Çalışma Alanı
Bir insanın hangi alanda ve ne şekilde en üst düzeyde yararlı olabileceğini bilen öncelikle kendisidir. Bir yardım gönüllüsünün, sivil toplum örgütüne müracaat ederken, hangi konuda faydalı olabileceğini belirtmesi gerekir. Bir yardım gönüllüsü, toplumsal kamuoyu oluşturabilir. Yeni gönüllüler bularak, kalbi besleyen kan damarları gibi örgütün sürekliliğine katkıda bulunabilir. Yapılan yardım faaliyetinde aktif rol alarak, Allah rızası için yapılan bir faaliyette yorulmanın tarifi imkânsız, doyumsuz lezzetini tadarak, ahireti için köklü yatırımlar yapabilir. Gönüllü insanlar, bir sivil toplum kuruluşu içinde kendi parasal güçlerini kullanarak ya da kaynak temin ederek faaliyet gösterebilirler.
Yine fiziksel güçleriyle faydalı olan kişiler olduğu gibi, toplumsal statüleri, saygınlıklarını aktivitelerin gerçekleşmesinde kullanabilen gönüllüler de mevcuttur. Düşünce ve fikirleriyle topluma yön veren insanların, hem toplumu yönlendirmesi hem de yeni fikirlere öncülük etmesi sivil toplum örgütleri için elzemdir.
Gönüllülerin çalışma alanları genellikle sivil toplum kuruluşlarıdır. Yaptıkları işler için hiçbir ücret ya da farklı bir kazanç talep etmeyen gönüllüler toplumsal içerikli projelerde, doğal afetlerde vb. durumlarda öne çıkmaktadırlar. Gönüllüler, sivil toplum kuruluşlarında çalışmaları etkileyebilecek, yönlendirebilecek bir role sahiptirler. Gönüllüler bir sivil toplum kuruluşuna düşünce ve emek gücü, parasal kaynak bulma, kamuoyu oluşturma, yeni üyeler kazandırma gibi faaliyetlerle katkıda bulunabilirler.
Gönüllü ve sivil toplum kuruluşu arasındaki ilişkiyi tesis ederken iki tarafın birbirini iyi tanıması, potansiyelin tesbit edilmesi ve o doğrultuda değerlendirilmesi gereklidir. Bunun sonucunda kuruluş, hedeflerine daha kolay ve çabuk ulaşırken, gönüllü ise kendini geliştirme imkânı bulacaktır.
Gönüllü Ol
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Facere est corrupti vitae, non libero sunt explicabo repellendus voluptatum unde eum voluptates tenetur! Nobis possimus maxime, tempora voluptas saepe placeat dolor.
Gönüllü Formu İçin TıklayınGönüllü formundaki bütün alanları doldurmak zorunludur.