Adak, Akika, Şükür Kurbanı

Adak, Akika, Şükür Kurbanı - İnsan Eğitimi Kültür ve Yardımlaşma Vakfı | Anasayfa

ADAK - AKİKA - ŞÜKÜR KURBAN

İnsan Vakfı olarak Adak,Akika ve Şükür kurbanlarınızı ülkemizde ve dünyanın birçok ülkesinde vekaletinizle islami usullere uygun kesip,yoksul kardeşlerimize dağıtıyoruz. İnsan Vakfı yıl boyu; adak, akika ve şükür kurbanlarınızı ekiplerimizce kesim ve dağıtım organizasyonlarını yapıyor,kesim sonrası vekaletinizin gerçekleştiğinde, fotoğrafları ve kesilen kurbanın videosunu sizinle paylaşıyoruz.

Onbinlerce kilometre uzaktaki yoksul kardeşimize vekaletinizle bir parça et,kocaman bir tebessüm ulaştırıyor,sizlerin de hayır dualarını almalarına vesile oluyoruz.

Adak Kurbanı

Kurban kesmeyi adayan bir Müslümanın adak kurbanı kesmesi dinimizce vaciptir. Eğer kişi adağını, bir şeyin veya bir şartın gerçekleşmesine bağlamışsa, bu şart gerçekleşince kurban kesmesi gerekmektedir.
Adak kurbanını Kurban Bayramı'nda kesilen kurbandan ayıran özellik de budur. Yani Kurban Bayramı'nda kesilen kurban bir dini vazifedir. Adak ise bir işin veya bir şartın yerine gelmesiyle Allah rızası için kesilen hayvandır. Adak kurbanının etinden adak sahibi ile beraber anne babası ve çocukları-torunları yiyemeyeceği gibi, zengin kişilere de yediremez. Eğer adak sahibi kendisi yemek ister veya bu sayılanlardan her hangi birisine yedirmek isterse, o adak etini tartıp rayiç bedelini fakirlere vermesi gerekmektedir.

Akika Kurbanı

Çocuğun doğumunun ilk günlerinde Allah’a bir şükran nişanesi olarak kesilen kurbandır. Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.s), torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için birer koçu akika kurbanı olarak kestiği, Hz. Aişe tarafından rivayet edilmiştir. (Tecrid-i Sarih Tercümesi, 11. Cilt, sf: 401) Akika kurbanı çocuğun doğduğu günden bulûğ çağına kadar kesilebilirse de doğumunun yedinci günü kesilmesi uygun görülmüştür. Hanefi mezhebine göre akika kurbanı (nesike de denir) kesmek müstehaptır.

Şükür Kurbanı

Bir kimse arzu ettiği bir amaca ulaşması veya bir nimete nail olması sebebiyle şükür kurbanı kesebilir. Ancak böyle bir nimeti elde eden kişinin, adakta bulunmadığı sürece, kurban kesmesi zorunlu değildir. İnsan Vakfı olarak, adak-akika ve şükür kurbanlarınızı yıl boyunca dünyanın birçok yoksul ülkesinde kestirip ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz. Kurbanlar İslami kurallara uygun olarak kesilip ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılıyor.

Ben ne yapabilirim?

İnsan Vakfı'nın çalışmalarına sayfanın üst kısmından dilediğiniz miktarda destek olabilir veya, ADAK yazıp 1471'e 10 TL tutarında bir SMS ile destek olabilirsiniz.

Yurtiçi Şükür Kurbanı
Yurtiçi Akika Kurbanı